//
Следи нѐ
To Top

Во понеделник во Општина Илинден започнува литературната манифестација „Илинден 2015“

Општина Илинден, во насока на промовирање на современите културни достигнувања, од 11 до 16 мај 2015 година во Домот на култура „Илинден“ ќе ја организира 16. Литературна манифестација „Илинден 2015“.

Свеченото отворање на манифестацијата ќе се одржи на 11 мај со почеток во 19:00 часот, а централниот настан – Поетскиот митинг „Стихови за душата“ ќе се случи на 15 мај со почеток во 19:00 часот, со настап на дваесет и пет писатели од Македонија и од балканските држави.

реклама

Во рамките на манифестацијата во Домот на култура „Илинден“ од 11 до 16 мај ќе се одржи саем на книгата под мотото „Денови на книгата“, каде што љубителите на пишанот збор ќе можат да најдат богат избор на книги и да се запознаат со најновите изданија.

plakat-A5-1_Layout 1.qxd

Манифестацијата ќе биде збогатена со промоција на антологијата „Светиот пат“-поезија од балканските народи од Раде Силјан, промоција на романот „Бездомник со златен часовник“ на Верче Каранфиловска, како и промоција на книгата „Слики“ со портрет на Гордана Михаилова Бошњаковска. Во рамките на манифестацијата ќе се одржи средба со писателот Стојан Тарапуза по повод изборот од неговата поезија под наслов „Од изгрев до залез“, како и литературна средба со писателот Велко Неделковски. Присутните ќе имаат можност да ја проследат и изложбата на академскиот сликар Васка Дудин.

Составен дел и на годинешната 16-та по ред манифестација ќе биде традиционалното Литературно матине за деца, на кое ќе настапат повеќемина писатели за деца и млади, како и заедничката дружба на писателите во манастирскиот комплекс „Свети Ѓорѓија“, во Дељадровци.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Промо

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.
%d bloggers like this: