Следи нѐ
To Top

МОН ги објави распоредите за екстерното тестирање

Министерството за образование и наука денеска соопшти дека на интернет страницата prasanjaeksterno.dic.edu.mk се објавени распоредите за претстојното екстерно тестирање на учениците од четврто одделение во основно образование до трета година средно образование.

Учениците може да ги погледнат датумот и часот кога ќе бидат тестирани, додека за наставните предмети ќе бидат информирани три дена пред датумот на полагањето.

реклама

Процесот на екстерната проверка ќе се реализира во периодот од втори до десетти јуни и ќе опфати вкупно 183.280 ученици и 17.803 наставници.

Јавниот базен со прашања, објавен на интернет страницата prasanjaeksterno.dic.edu.mk содржи вкупно 445.700 прашања на македонски, албански, турски и српски јазик по вкупно 7.560 предмети. За секој предмет се генерирани прашања во зависност од неговата застапеност во наставниот план, односно бројот на часови. Така, за предмет застапен со еден час неделно генерирани се 100 прашања, за предмет со два часа неделно 200 прашања, за предмет застапен со три часа неделно 300 прашања.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Наука

 • Почина Пол Ален, соосновачот на Мајкрософт

  Соосновачот на Мајкрософт, Пол Ален почина вчера на 65 години. Претходно, тој и соопшти на јавноста дека ракот што веќе еднаш...

  Информативна Редакцијамај 27, 2015
 • Чернобил повторно произведува струја

  Украинските власти одлучија на најдобар можен начин да ја искористат загадената зона околу Чернобил и на местото каде што се случи...

  Информативна Редакцијамај 27, 2015
 • Речиси 260 луѓе загинале правејќи самослик

  Со појавата на „паметните телефони“, самосликовите станаа прилично популарни. Но, едно ново индиско истражување покажува дека тие можат да бидат и...

  Информативна Редакцијамај 27, 2015
реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.