//
Следи нѐ
To Top

Ќе се реконструира градскиот кеј на Охридското Езеро

Охридската локална самоуправа најави реконтрукција на градскиот Кеј на Охридското Езеро. Проектот за идниот изглед на градското шеталиште ќе го изработуваат општинските стручни служби, откако Општинската комисија ги отфрли како мегаломански сите понудени идејни решенија.

Како што најави градоначалникот Никола Бакрачески, при изработката на проектот за идејното решение ќе се внимава да не се нарушува природниот еко-систем на Охридското Езеро.

реклама

– Проектот за реконструкција на Кејот мора да ги задоволува стандардите и барањата на експертите, вели Бакрачески, појаснувајќи дека во тек е изработката на идејниот и основниот проект и по неговото завршување, од што ќе произлезе и цената на таквото идејно решение, локалната самоуправа ќе излезе со конкретни рокови за тоа кога ќе отпочнат градежните активности.

Спроведената анализа од страна на стручните служби покажала нарушување на статиката на Кејот, со оштетувања кои во иднина би претставувале опасност за минувачите.

Инаку, Кејот на Охридското Езеро е изграден во 1928 година, а низ годините постепено е доградуван. Во 1941 година тој е холтикултурно уреден, додека неговата целосна изградба е завршена некаде во 50-те години на минатиот век. Во неколку наврати оттогаш шеталиштето е санирано од оштетувања.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Актуелно

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.
%d bloggers like this: