//
Следи нѐ
To Top

Ѕид од пластични кеси во Будимпешта

Пластичната шопинг кеса стана сеприсутен симбол за се она што е лошо во потрошувачката култура. Еднократен симбол, штетен по околината од неговото создавање до отстстранување.

За унгарскиот уметник, Ендре Коронцзиј, ова претставува можност да ги поврзе луѓето со природата. Инспириран со визија на пластичните кеси кои стануваат живи и дишат дел од природата, тој користи своја уметност за да го илустрира митскиот сон. Оваа уметничка инсталација крај паркот Плобутер е негово најново дело.

реклама

Користејќи повеќе од 250 пластични кеси во сина, бела и жолта боја, Коронцзиј направи „жив“ ѕид по должината на реката во Будимпешта. Инсталацијата е подигната е во мај и стоеше еден месец пред да биде отстранета.

Уметниког ја посетуваше оваа локација речиси секој ден, особено навечер, за да го фотографира ѕидот од пластичните кеси кои ја филтрираат сончевата светлина додека кесите попримаат различни форми на нежно ветре.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Занимливости

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.
%d bloggers like this: