//
Следи нѐ
To Top

Ова се најголемите статуи низ светот

Иако на изградбата на овие статуи се потрошени години и милиони долари, трудот не бил вложен попусто како значајно историско и културно наследство – тие со векови посетителите ќе ги поттикнуваат на размислување и ќе претставуваат извор за нивно уживање.

Статуа на Слободата, Њујорк, САД, 93 метри висина.

реклама

Џиновската статуа на Буда, брдо По Каунг, Мјанмар, 116 метри висина.

Статуата на  32-годишниот Мао Цетунг, кинекса провинција Хунан, 32 метри.

Џиновската статуа на седечкиот Буда, Јангон, Мјанмар, 65 метри должина.

Мајката Татковина, Киев, Украина, 62 метри висина.

Десебал, последниот крал на Дакијци во близина на градот Орсов, Руманија, 40 метри висина.

Статуа на индискиот бог Муруганта во близина на Бато пештерата Селангор, Малезија, 42 метри висина.

Статуа на Христос Спасителот, Рио де Женеиро, Бразил, 31 метар висина.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Занимливости

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.
%d bloggers like this: