//
Следи нѐ
To Top

Прв уписен рок на универзитетите, слободни околу 25 илјади места

Вкупно 24.952 места се слободни на петте државни универзитети во Македонија за упис во прва година во академската 2015/2016 година. Пријавувањето на кандидатите во првиот рок е денеска и утре на универзитетите во Скопје и Охрид. На универзитетите во Битола и Штип пријавувањето почна вчера и ќе трае денеска и утре, на Државниот универзитет-Тетово првиот уписен рок ќе биде од 18-ти до 21 август.

На најстариот и најголемиот – Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“-Скопје, слободни се 10.669 места, од кои 6.330 за редовни студенти во државна квота, 3.164 за редовни со кофинансирање на студиите и 1.175 за вонредни студенти.  Вториот уписен рок на Скопскиот универзитет е на 3 септември, а третиот на 16 септември на факултетите на кои ќе има слободни места.

реклама

На Универзитетот „Св. Климент Охридски“-Битола слободни се вкупно 3.803 места, од кои 2.090 за редовни студенти во државната квота, 965 за редовни со кофинансирање на студиите и 748 за вонредни студенти. Вториот рок за запишување на УКЛО е на 2-ри и 3 септември и третиот на 14 септември.

На Државниот универзитет-Тетово за 2015/2016 слободни се 4.650 места. Од нив, 2.245 за редовни студенти во државната квота, 2.045 за редовни со кофинансирање и 360 за вонредни студенти. Запишувањето на ДУТ во првиот рок ќе почне идната недела. Вториот рок е од 1-ви до 4 септември.

Универзитетот „Гоце Делчев“-Штип објави конкурс за 5.390 места, од кои 3.172 за редовни студенти во државна квота, 1.208 за редовни со кофинансирање на студиите и 1.010 за вонредни студенти. На УГД вториот уписен рок е на 24-ти и 25 август, а третиот на 4 септември.

Универзитетот за информатички науки и технологии „Св. Апостол Павле“-Охрид има 440 места за студенти во наредната академска година. Од нив 220 места се за редовни студенти во државна квота, 110 за редовни со кофинансирање на студиите и 110 за вонредни студенти. Вториот уписен рок е на 3 септември и третиот на 16 септември.

Критериумите за упис и други информации за аплицирањето се наведени во конкурсите на универзитетите кои се објавени на  нивните веб-страници.

Министерството за образование и наука неодамна го објави и Конкурсот 30/35 наменет за жени над 30 и мажи над 35 години кои немаат високо образование или не го дооформиле.

Во рамки на овој проект, кој МОН го реализира шеста година, за 2015/2016 се обезбедени вкупно 670 слободни места, од кои најмногу на Државниот универзитет-Тетово (315), на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“-Скопје 230, на „Гоце Делчев“-Штип 80 и на „Климент Охридски“-Битола 45 места. На кандидатите им се на располагање вкупно 44 студиски програми, во најголем дел технички, на 16 факултети од четирите универзитети. Тие самите ги утврдуваат критериумите и роковите за упис.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Актуелно

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.
%d bloggers like this: