//
Следи нѐ
To Top

Одбележување на Светскиот ден на прва помош

Црвениот крст на град Скопје и општинските организации на Црвениот крст на територија на град Скопје, денеска традиционално го одбележуваат Светскиот ден на Првата помош во соработка и поддршка од СВР Скопје.

По тој повод ќе организираат показна вежба за правилно укажување прва помош на неколку локации во Скопје, односно пред ТЦ Бисер, ТЦ Сити мол, Порта Македонија и спроти ТЦ Мавровка. Ќе бидат симулирани незгоди, а возачите на моторни возила кои ќе бидат сопрени од страна на екипите на СВР Скопје ќе треба правилно да ги санираат.

реклама

Во вежбите освен волонтерите на Црвен крст ќе бидат учествуваат и ученици од 19 основни и средни училишта во кои Црвен крст на град Скопје има училишни клубови за едукација и превенција, а младите ќе бидат вклучени во делење на флаери на минувачите.

Во рамките на одбележувањето на Светскиот ден на Првата помош реализирана ќе биде обука за 19 наставници и професори одговорни за работата на клубот во нивното училиште, а набавени се и поголема количина санитетски материјал кој ќе биде предаден за секое од овие училишта.

Активностите годинава се дел од проектот Училишни клубви за едукација и превенција поддржан од Трансмет -Скопје.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Актуелно

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.
%d bloggers like this: