//
Следи нѐ
To Top

Истражувања потврдија: Жените подобро памтат од мажите

Интересно е дека до 40-тата година мажите значително повеќе го губат памтењето отколку жените. Најнова студија објаснува дека тоа се должи на женските хормони, посебно екстрогенот, кои го штитат мозокот, спречувајќи висок крвен притисок и проблеми со срце. 

Истражувањето е спроведено на 1.246 испитаници на возраст меѓу 30 и 95 години, кои се избрани според возраста, полот и генот  кој предизвикува Алцхајмерова болест.

реклама

Според истражувањето, памтењето слабее веќе со навлегувањето во 30-тата година од животот, но тоа не исчезнува само од себе. Главна причина е амилоидот – протеин во мозокот, кој во еден момент го спречува неговото нормално функционирање.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Занимливости

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.