//
Следи нѐ
To Top

Пет работи кои не треба да ги допирате во авионите

Патувањето со авион е стандардна процедура кога одиме на далечни дестинации, а на некои луѓе им е и попријатно средство за минување и кога станува збор за пократки растојанија.

Доколку се најдете во „челичната птица“ обидете се да ги избегнете следниве површини или допирајте ги што е можно помалку бидејќи кријат мноштво бактерии кои можат да му наштетат на вашето здравје.

реклама

1. Подвижното масиче пред вас

Студија на универзитетот од Аризона уште во 2007 година покажа дека четири од шест масички за јадење во авионите соддржат траги од бактерии кои можат да предизвикаат мачнина и повраќање. Стјуардесите и другиот персонал ги бришат овие масички еднаш дневно, па пожено е пред једењето да си ги измиете рацете, а меѓу храната и масичката да ставите некој заштитен слој.

2. Кваката од внатрешната и надворешната страна на тоалетот

Некои луѓе не ги мијат рацете по користењето на тоалетот, па бактериите се пренесуваат на сите површини кои потоа ќе се допрат. Кваката од надворешната и внатрешната страна на тоалетот е кризно жариште за пренесување на овие микроорганизми, најчесто бактеријата Ешерихија коли, која може сериозно да го загрози здравјето.

3. Даската за WC и копчињата за пуштање вода во тоалетот

Од истата причина треба да се воздржите и од директен допир на WC даската, како и на копчињата за пуштање вода. Доколку можете, послужете се со тоалетната хартија, а секако добро измијте си ги рацете после користењето на тоалетните простории.

4. Потпирачите за раце на седиштата

Лицата кои не си ги мијат рацете по користењето на тоалетот бактериите ги пренесуваат и на потпирачите на седиштата во авионите. Бактеријата Ешерихија коли на нив може да преживее дури 96 часа. Иако со оваа бактерија не можете да се заразите со едноставен допир, избегнувајте го триењето за оваа површина, но и допирањето на устата и очите потоа.

5. Прекривки 

Секој ден во авионот се менуваат прекривките, но после една употреба повторно се пакуваат и им се нудат на гостите. Доколку сакате да бидете сигурни дека не се покривате со ќебе што соддржи нечистоии и нечии бактерии, понесете си сопствено ќебе.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Uncategorized

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.
%d bloggers like this: