//
Следи нѐ
To Top

Црвениот крст активно им помага на мигрантите

Во периодот од 5 до 12 октомври Црвен крст на Рeпублика Македонија за потребите на мигрантите на граничните премини Табановце и Гевгелија дистрибуираше 24.965 шишиња вода за пиење, 697 пакети со прехрамбени продукти, 129 пакети со хигиенски средства, 175 парчиња пелени за бебиња, 56 пакети за бебиња, 116 кутии млеко за бебиња, 2 580 ќебиња, 236  кутии со бисквити, 72 кутии со двопек, 136 чоколадно млеко, на 7.815 лица им беше укажана прва помош и 19 лица се траспортирани до болница, соопштија денеска од Црвениот крст.

Во соработка со Високиот комесаријат за бегалци (УНХЦР), Црвениот крст на двата гранични премини активно вклучен на терен 24 часа со 9 мобилни тима во поддршката на мигрантите  кои транзитираат низ нашата земја.

реклама

Во тимовите има 135 лица, се составени од вработени, лекари и пaрамедици, членови и волонтери на Црвениот крст, кои се обучени за работа во Службата за барање на изчезнати лица при Црвениот крст.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Актуелно

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.
%d bloggers like this: