//
Следи нѐ
To Top

Прскање на улиците во Скопје за намалување на загаденоста на воздухот

Градот Скопје денеска почнува со третирање на градските улици со средството калциум магнезиум ацетат како една од мерките за намалување на загадувањето на воздухот.

Прскањето ќе започне на крстосницата на булеварот „Свети Климент Охридски“ со улицата „Свети Кирил и Методиј“, а според најавите од Градот, со овој процес ќе бидат опфатени булеварот „Свети Климент Охридски“ и улиците „Свети Кирил и Методиј“ и „Јордан Мијалков“.

реклама

Станува збор за средство што се користи за контрола и намалување на ситната прашина (ПМ10 и ПМ2,5 честичките) и за стабилизација на патиштата.

Средството е еколошки производ, биоразградлив, не е штетен за растенијата (погоден е за апликација во близина на паркови и зелени површини), и не е корозивен, односно нема да предизвика оштетување на возилата.

При неговото аплицирање може да се почувствува слаб мирис на оцет, кој не е опасен по здравјето на луѓето.

Брзината на улиците каде што ќе се става средството ќе биде ограничена на 40 километри на час, заради можна појава на лизгавост на коловозот. Ќќе биде поставена и соодветна сообраќајна сигнализација.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Актуелно

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.
%d bloggers like this: