//
Следи нѐ
To Top

ПОМЕСТЕТЕ ГИ СТРЕЛКИТЕ НА ЧАСОВНИКОТ: Почна летното сметање на времето

Со поместување на стрелките на часовникот од 2 на 3 часот наутро, односно еден час нанапред, почна летното сметање на времето. 

Преминувањето од зимско на летно сметање на времето и обратно првпат е забележано во 1916 година во државите на северот на Европа и сега се практикува во 70 земји.

реклама

Во западна Европа поместувањето на стрелките на часовникот е воведено на почетокот на 70-тите години на минатиот век со образложение дека се „продолжува“ денот, се овозможува заштеда на електрична енергија, се зголемува продуктивноста на работната сила, се подобрува прилагодувањето на луѓето и работниот ден станува поефикасен. Во поранешна СФРЈугославија, а со тоа и во Македонија, летното сметање на времето првпат е воведено на 27 март 1983 година.

Летното сметање на времето завршува во последната недела во октомври во три часот наутро кога стрелките на часовникот ќе се поместат еден час наназад.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Актуелно

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.
%d bloggers like this: