//
Следи нѐ
To Top

Поместувањето на стрелките на часовникот лошо за вашето здравје

Изминатиот викенд повторно дојде моментот кога Европејците мораа да подразмислат дали стрелките на часовникот да се поместат нанапред или наназад. И повторно експертите ја доведуваат во прашање таа пракса укажувајќи на здравствени ризици. 

Веќе некое време критичарите на поместувањето на часовникот два пати годишно се обидуваат да докажат дека таа промена повеќе не е корисна. Сега, за да го докажат својот став, се свртеа кон науката. На една неодамнешна конференција во Брисел професорот по неврологија од Оксфорд Расел Фостер и професорот по психологија од Минхенскиот универзитет ги претставија своите наоди за тоа како поместувањето на часовникот влијае на луѓето, посебно на спиењето.

реклама

Нивниот заклучок е дека враќањето на часовникот не донесува заштеда на енергијата, претставува голем здравствен ризик и многу ја чини економијата.

Научниците се обидуваат да докажат дека промената на времето има „драстични ефекти” на физичките и менталните функции бидејќи прави збрка на биолошкиот часовник.

Како што се наведува, на децата и повозрасните им се потребни недели да се навикнат на промената. Истовремено во тоа време се забележува зголемен број на сообраќајни несреќи и компликации по хируршки интервенции.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Магазин

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.
%d bloggers like this: