//
Следи нѐ
To Top

Руски научници од јаглен направиле злато

Научници од руската Амурска Област по долгогодишни истражувања успеале да дојдат до заклучок дека е можно од искористен јаглен да се извлече цело богатство.

По 15-годишно проучување на составот на јагленот, експертите од Амурскиот научен центар при Руската академија на науки (РАН) успеале да пронајдат начин со кој од еден тон искористен јаглен извлекувале по еден грам злто.

реклама

Во план е експерименталната опрема, која веќе постои, уште до крајот на годинава да биде поставена на еден од котел за да се почне со реализација на ова револуционерно откритие.

– На филтрите покрај штетни, се таложат и корисни компоненти. Ако приклучокот „фаќа“ барем половина од нив – тоа е половоина грам од еден тон, а потоа е лесно да се пресмета економскиот ефект. Односно од околу еден тон искористен јаглен, би добиле околу 1.500 рубљи, изјави генералниот директор на Аморскиот научен центар за комплексна иновациска технологија, Олег Агеев.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Занимливости

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.
%d bloggers like this: