//
Следи нѐ
To Top

Црниот хумор кажува многу за нашата интелигенција

Луѓето кои практикуваат црн хумор вообичаено се високоинтелигентни личности, покажува истражувањето на виенскиот Медицински универзитет, базирано на реакции по кажана „сурова шега“, се вели во напис на „Саенс Алерт“.

Испитувањето не само што ја покажува врската помеѓу смислата за хумор и интелектот, туку се дошло и до заклучок дека оние кои се најсклони кон црн хумор, покажуваат мининмум знаци на агресија и лошо поведение.

реклама

– Нашите резултати покажуваат дека доживувањето на хуморот зависи како од когнитивните, така и од емоционалните фактори, појаснуваат од тимот истражувачи.

Тестот е спроведен на 156 доброволци, мажи и жени, на возраст од, во просек, 33 години, кои требало да го оценат и да го рангираат своето задоволство и прифаќањето на 12 шеги што содржат црн хумор.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Занимливости

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.
%d bloggers like this: