//
Следи нѐ
To Top

Лутата храна го продолжува животот и позитивно влијае на здравјето

Добра вест за сите љубители на зачинета или лута храна. Истражувачите од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Вермонт неодамна открија поврзаност меѓу долговечноста и конзумирањето на лута храна. 

По долгогодишното следење на навиките на 16.000 Американци, истражувачите дошле до резултати кои покажуваат дека на тие кои секојдневно конзумирале лута храна била намалена вкупната смртност за 14 отсто.

реклама

Освен што помага кај долговечноста истражувачите потенцираат дека лутата храна ја спречува дебелината. Исто така позитивно влијае на здравјето бидејќи капсаицинот, активен агенс кој го има во црвените чили пиперки, има антиоксидантно и против воспалително дејствие.

И претходните истражувања укажале на тоа дека зачините, посебно нивните биоактивни компоненти, имаат поволно дејство на човечкиот организам.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Магазин

  • Првиот пешачки 3-Д мост (видео)

    Во Шангај е пуштен во употреба најдолгиот бетонски пешачки мост на светот кој е изграден со технологија за 3-Д печатење. Автор...

    Информативна Редакцијафевруари 2, 2017
  • Германeц се возел меѓу два вагона од воз со 200 километри на час

    Германeц кој патувал кон Хамбург со воз излегол да испуши цигара, па останал заглавен меѓу два вагона, во движење со брзина...

    Информативна Редакцијафевруари 2, 2017
  • Кобила е „Австралијка на годината“

    Еден австралиски дневен весник номинираше кобила, како единствена кандидатка за избор на „личност“ која изминатава година покажа напорна работа, борбеност и...

    Информативна Редакцијафевруари 2, 2017
реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.
%d bloggers like this: