//
Следи нѐ
To Top

Норвешка гради прв тунел за бродови во светот

Норвешка планира наредната година да почне со изградба на првиот тунел за бродови во светот, долг 1.700 метри, кој би требало да биде изграден до 2023 година.

Тунелот ќе биде таков што преку него ќе можат да минуваат крузери и товарни бродови до 16.000 тони.

реклама

Тој ќе има ширина од 36 метри и исија од 9 метри, а се очекува дека изградбата е чини најмалку 2,7 милијарди дански круни (314 милиони долари).

Тунелот ќе биде сместен на најужната точка на полуостровот Стад, каде временските услови со децении претставуваа пречка за пловидба.

Според планот, приоритет ќе има патничкиот сообраќај, но и други бродови ќе имаат право да минуваат низ тунелот, додека преминот за броови покуси од 70 метри ќе биде бесплатен.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Занимливости

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.
%d bloggers like this: