//
Следи нѐ
To Top

Зошто вкусот на пивото не тера да бараме повеќе?

Дури и без опивачкиот ефект на алкохолот, вкусот на пивото го засилува лачењето допамин во мозокот, се вели во новото истражување на Универзитетот во Индијана, на коешто се повикува „Дејли Меил“.

Допаминот, како невростимулатор, е поврзан со чувството на задоволство и среќа, но и со разните видови зависности. Експериментот со скенирање на мозокот на 49 мажи кои штотуку се напиле пиво или од спортската напивка „Гаторејд“, покажува дека вкусот на пивото произведува значително поголемо количество допамин.

реклама

Освен тоа, испитаниците признале дека потоа чувствуваат жед за уште повеќе пиво, за разлика од безалкохолниот напиток.

„Ова е првиот експеримент, којшто посочува дека вкусот на пивото сам по себе, ако се исклучи секаков опивачки ефект од алкохолот, може да предизвика повисока допаминска активност во центрите за среќа во мозокот“, се вели во истражувањето.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Занимливости

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.
%d bloggers like this: