//
Следи нѐ
To Top

ХУМАНА ТРАДИЦИЈА: Скопјани даруваат крв по повод празникот Голема Богородица

Општинската организација на Црвен крст – Центар во соработка со Институтот за трансфузиона медицина и оваа година по 15-ти пат ја реализира традиционалната крводарителска акција по повод празникот Голема Богородица.

Акцијата се одржува денес, од 9 до 17 часот во Домот на АРМ.

реклама

Инаку оваа крводарителска акција има долга традиција со голем одзив од страна на граѓаните на Скопје.

Софија Стојановска, претставник на општинска организација на Црвен крст – Центар потенцира дека веќе 15 години, околу 150 крводарители постојано се приклучуваат на акцијата. Има сѐ  повеќе млади луѓе, првократни дарители.

– „Оваа акција веќе 15 години по ред покажува резултати на голема хуманост на граѓаните на град Скопје. Во 2003-та година, кога за првпат беше организирана, бројката на крводарители беше 146, додека како резултат на нејзината традиција и препознатливост, во 2016 година 214 граѓани ја покажаа својата хуманост со дарување на крв.“ – вели Стојановска.

Лани на акцијата биле собрани 214 крвни единици, а од Црвен крст – Центар се надеваат дека таа бројка годинава ќе се зголеми.

Вкупната бројка на реализирани крвни единици за изминатите 14 години е 3.234 крводарувања, или во просек 231 крводарител по акција.

Софија изразува надеж дека скопјани и сите посетители на главниот град ќе даруваат крв.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Вести

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.
%d bloggers like this: