//
Следи нѐ
To Top

Европска комисија предлага четири месеци породилно отсуство за татковците

Европската комисија предлага нова Директива за усогласување на приватниот и деловниот живот на родителите, заради обезбедување поголемо ниво на рамноправност меѓу половите во земјите-членки на ЕУ, пред се на пазарот на труд.

Со директивата, за кој во рамките на ЕУ се води жестока расправа, се предлага најмалку четири месеци породилно отсуство кое мора да го искористи таткото и не може да го пренесе на мајката, како и најмалку 10 дена платено отсуство за таткото по раѓањето на детето.

реклама

Со Директивата се предлага и воведување отсуство заради грижа за болен роднина од најмалку пет дена годишно, како и можност за користење на родителско отсуство до 12. година од животот на детето, како и правото секој родител, кој има дете до 12 години, да побара можност да работи од дома или некој друг флексибилен начин на работа.

Потребата од усвојување ваква Директива се објаснува со тоа што во сите земји-членки на ЕУ, има значително помалку вработени жени отколку мажи, а истражувањата покажуваат дека тоа се должни на зголемените обврски околу домот, семејството и децата, како и грижата за блиски роднини.

Директивата се предлага со цел нивото на обврски кон семејството порамномерно да се подели меѓу жените и мажите.

Сепак, според прелиминарните мислења доставени од Холандија, Португалија и Данска се оценува дека со Директивата премногу се задира во националните законодавства и дека родителските или отсуства заради грижа за друго лице, мораат да се договорат меѓу социјалните партнери во рамките на националното законодавство.

Чешка, Романија и Италија се согласни со предлозите.

За да се усвои, неопходен е консензус од сите членки на Унијата.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Занимливости

 • Првиот пешачки 3-Д мост (видео)

  Во Шангај е пуштен во употреба најдолгиот бетонски пешачки мост на светот кој е изграден со технологија за 3-Д печатење. Автор...

  Информативна Редакцијасептември 1, 2017
 • Германeц се возел меѓу два вагона од воз со 200 километри на час

  Германeц кој патувал кон Хамбург со воз излегол да испуши цигара, па останал заглавен меѓу два вагона, во движење со брзина...

  Информативна Редакцијасептември 1, 2017
 • Кобила е „Австралијка на годината“

  Еден австралиски дневен весник номинираше кобила, како единствена кандидатка за избор на „личност“ која изминатава година покажа напорна работа, борбеност и...

  Информативна Редакцијасептември 1, 2017
реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.
%d bloggers like this: