//
Следи нѐ
To Top

ЕСО најави „револуционерно откритие“ поврзано со Вселената

Европската јужна опсерваторија (ЕСО), чие седиште е во германскиот град Минхен, в понеделник ќе објави „револуционерно откритие кое се однесува на астрономски феномен што никогаш претходно не бил забележан”.

Откритието, што се чува како тајна се до конференцијата за новинари закажана за 16 октомври, се однесува на гравитациските бранови. На неа ќе говорат научници од „Вирго Колаборејшн“, кои работеа на т.н. ЛИГО експеримент, заедно со 70 опсерватории од целиот свет.

реклама

Официјалното претставување на откритието ќе се случи во САД, Велика Британија и Германија, со почеток во 16 часот по средноевропско време.

Гравитациските бранови кои предизвикуваат катаклизмични случувања во Вселената, се еден вид бразди кои се испреплетуваат со просторот и времето. Науката во февруари минатата година го потврди нивното постоење, а тоа сознание им донесе на физичарите Нобелова награда.

Од тогаш тие се детектирани трипати, а последниот пат- преку ЛИГО и Вирго инструментите.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Sci-fi

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.
%d bloggers like this: