Следи нѐ
To Top

Заврши празникот на гастрономијата во Струмица – спуштени завесите на „Гастромак 2017“

Со заминувањето на последните гости од Монголија, вчера и формално се спушти завесета на Вториот Интеранационален Гастрономски Натпревар – ГастроМак Македонија 2017.

Во изминатите седум денови, Македонија покажаа дека и една мала земја и дваесетина ентузијасти можат да организираат врвна меѓународна гастрономска манифестација, која ги подига стандардите на највисоко можно светско рамниште – едногласни се оценките на сите судии, натпреварувачи и гости кои што имаа можност да го посетат ГастроМак 2017 во хотелот Вила Парк во Струмица.

реклама

– „Ова беше извонредна манифестација, вистински празник за гастрономијата! Спој на најразличните вкусови од сите страни на светот. Чест ни беше што учествувавме на врвен кулинарски фестивал. Се гледаме и следната година во Македонија!”, изјави Бајанделгер Дорјготов, Претседател на Монголската Мастер Шеф Асоцијација.

Од 24 до 28 октомври, Македонија и Струмица ги живееја деновите на светското кулинарство. Над педесетина врвни судии на WACS, Светската асоцијација на шефови и тристотини натпреварувачи од триесетина земји, се натпреваруваа во 28 категории во најразлични видови на готвење храна. Гранд Прито, според стручното жири, отиде во рацете на тимовите од соседна Србија, а престижната награда за Најдобар готвач за 2017 на завршната церемонија ја додели, Претседателот на Владата на Република Македонија, Зоран Заев.

– „Впечатоците допрва ќе ги средуваме, во следните денови. Оценките од сите се дека Македонија направи врвна манифестација. Тоа е поголема обврска следната година да направиме уште подобар настан”, изјави Адријана Алачки, Претседател на ГастроМак, Асоцијацијата на готвачи на Македонија, во чија организација беше овој голем кулинарски натпревар.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Магазин

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.