Следи нѐ
To Top

Детето треба да учи на „потешкиот“ начин

Понекогаш родителот треба да се дистанцира за да биде пообјективен во однос на детето. Многу може да се научи од набљудувањето на однесувањето на детето во играта и односот кон играчките.

Ако второто дете побара игрчака, не му сугерирајте на првото дете да ја позајми играчката, туку дозволете му само да одлучи како ќе постапи.

реклама

Обично родителите на второт дете не се грижат еднакво како за првото, па тоа има поубаво детство и можност повеќе да научи само. Обидете се со првото дете да не се однесувате премногу заштитнички бидејќи тоа не е од голема помош.

Иако родителот сака по секоја цена да избегне солзи и болка кај своето дете, обидете се да се ставите во улогата на детето.  И самите многу често лекцијата ја учиме дури кога ќе ги почувствуваме последиците на сопствена кожа. Додека не постои голема опасност по детето, дозволете му само да истражува и да учи.

Немојте да реагирате дури и ако забележите дека детето донело погрешна одлука. Кога првпат ќе  ги почувствува последиците бидете покрај него, но не со настап „ти реков“, туку објаснете му што можело да научи од дадената ситуација.

Дозволете му на детето да има свој став. Не забранувајте му на детето да грижи само за себе, бидејќи нема секогаш да бидете покрај него.

Учењето на потешкиот начин често резултира со некоја повреда, солзи и физичка болка, понекогаш детето и емоционално ќе биде повредено, но тоа е дел правилното одрастување.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Занимливости

 • На Месечината има погребан човек

  На Месечината има многу „ѓубре“ од луѓето што ја посетиле: делови од летала и сонди, камери, ранци, па дури и голф-топче…...

  Информативна Редакцијаноември 4, 2017
 • Трите одлики на секој успешен човек

  Кога ги гледате успешните луѓе околу вас, забележувате дека имаат многу заедничко. Сите успешни жени, на пример, блескаат од самодоверба. реклама

  Информативна Редакцијаноември 4, 2017
 • Најбогатиот фудбалер во светот игра за резервите на Лестер

  Фудбалот е шанса за огромно мнозинство на човештвото да избега од безнадежната иднина, мизерија, глад и насилство. Фудбалот создава огромни можности...

  Информативна Редакцијаноември 4, 2017
реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.