Следи нѐ
To Top

Тринаесет добри причини да се посети Шкотска (ФОТО)

Шкотска е многу повеќе од килтот и гајдите. Овој дел на Обединетото Кралство е дел од богатата историја на оваа земја и е обоен со километри и километри прекрасни пејсажи.

Шкотска е дом на прекрасна природа, високи планини, мноштво острови и густи шуми.

реклама

Куиринг (Quiraing)

Куиринг се наоѓа во источниот дел на Шкотска и е единствен дел што се уште се движи под влијанието на глечерите.

Тринаесет добри причини да се посети Шкотска (ФОТО)

Железницата Вест Хигланд (West Hihgland) 

Оваа легендарна пруга е позната заради сцените од еден филм за Хари Потер. Пругата се протега низ прекрасен крај што вклучува долини, планини и езера.

Тринаесет добри причини да се посети Шкотска (ФОТО)

Дворецот Килчурн, езерото Аве ( Kilchurn, Awe)

Дворецот Килцхурн лежи на полуостровот што се наоѓа на североисточниот дел од езерото Ање, а за време на високите нивоа водата овој Полуостров го претвoра во магичен остров.

Тринаесет добри причини да се посети Шкотска (ФОТО)

Раноч Мур во долината Глен Коу (Rannoch Moor – Glen Coe)

Овој дел од Шкотска, западно од езерото Раноч, е познат по својот биодиверизитет.

Тринаесет добри причини да се посети Шкотска (ФОТО)

Тротерниш Риџ (Trotternish Ridge) 

Како еден од најубавите гребени во Велика Британија, Тротерниш Риџ нуди неверојатни пејзажи.

Тринаесет добри причини да се посети Шкотска (ФОТО)

Пештерата Фингал (Fingal) 

Оваа морска пештера можете да ја најдете на ненаселениот остров Стафа. Нејзината единствена структура настанала со хексагонално спојување на базалтот.

Тринаесет добри причини да се посети Шкотска (ФОТО)

Патеката на ѕвончињата во Пертшир (Perthshire) 

Прекрасната патека на ѕвончињата можете да ја најдете во Пертшир. Во пролет, шумското тло се претвора во тепих од сина боја.

Тринаесет добри причини да се посети Шкотска (ФОТО)

Остров на небото (Isle of Skye) 

Тоа е најголемиот остров во Шкотска, чии камени падини нудат некои од најдраматичните планински крајолици во земјата.

Тринаесет добри причини да се посети Шкотска (ФОТО)

Дворецот Дунотар (Dunnottar)

Оваа урнатина од средновековно утврдување лежи на карпест ‘рт на североисточниот брег на Шкотска. Урнатината опфаќа повеќе од 3,5 хектари, а е опкружена  со стрмни патеки што паѓаат во Северно Море.

Тринаесет добри причини да се посети Шкотска (ФОТО)

Финиш Глен (Finnich Glen) 

Исто така познат и како говорницата на Ѓаволот, Финиш Глен е околу 30 минути оддалечен од Глазгов. Според локалниот фолклор, местото некогаш го користеле  друиди како тајно место за состаноци.

Тринаесет добри причини да се посети Шкотска (ФОТО)

Езерото Чон (Chon) 

Ова слатководно езеро се наоѓа западно од селото Аберфојле. се полни од неколку мали поточиња.

Тринаесет добри причини да се посети Шкотска (ФОТО)

Килт Рок (Kilt Rock) 

Станува збор за тесна патека во источен Тротерниш, а самото име сугерира дека потсетува на килт.

Тринаесет добри причини да се посети Шкотска (ФОТО)

Есен во шкотските планини

Прекрасните есенски нијанси на бои шкотските гори ги преплавуваат со портокалови, жолти и црвени нијанси.

Тринаесет добри причини да се посети Шкотска (ФОТО)

Камените формации на островот Стафа (Staffa)

Десет километри од островот Мул лежи запрепастувачкиот остров Стафа, што е познат по големите базалтни карпи и чудесните пештери.

Тринаесет добри причини да се посети Шкотска (ФОТО)

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Магазин

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.