//
Следи нѐ
To Top

Езерото Карачај – туристичка локација или убиствена дестинација?

Езерото Карачај изгледа како идеално место за одмор, но има само еден проблем – оттаму не би се вратиле живи.

Имено, доколку минеме еден час на тоа место, радијацијата во нашето тело би изнесувала 600 рендгени, што е доволно за да не убие.

реклама

Езерото е сместено во руската провинција Чељабинск, близу границата со Казахстан и е во склоп на системот за репроцесирање нуклеарен отпад, наречен Мајак, изграден 40-те години од минатиот век.

Езерото Карачај - туристичка локација или убиствена дестинација?

Стравувајќи дека системот може го привлече вниманието на светот, властите одлучиле отпадот да се распоредува на повеќе локации. Десет години подоцна, езерото Карачај го погодило суша и така откриениот радиоактивен отпад, со помош на ветрот, го загрозил животот на половина милион луѓе, изложени на зрачење од 185 петабекерели.

Луѓето не се приближуваат до езерото, но и покрај тоа, нивото на смртност е високо.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Магазин

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.
%d bloggers like this: