//
Следи нѐ
To Top

Центар најзагаден, висока концентрација на ПМ10 и во Карпош, Лисиче и Гази Баба

Најзагадена утрово, со многу висока концентрација на ПМ 2,5 честички, е Општина Центар, покажаа  мерењата за квалитет на воздухот што ги објави Министерство за животна средина и просторно планирање.

Загадени со висока концентрација на ПМ 2,5 се и Карпош, Битола и Куманово, додека за останатите општини податоци нема. Единствено во Тетово мерењето покажува многу ниско ниво на ПМ 2,5.

реклама

Концентрацијата, пак, на ПМ10 е висока во речиси сите скопски општини, Центар, Карпош, Лисиче и Гази Баба, како и во Тетово.

Мерењата покажуваат секојдневен пораст на загадувањето и надминување на среднодневната гранична вредност на  ПМ10 која изнесува 50 микрограми на метар кубен.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Вести

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.
%d bloggers like this: