//
Следи нѐ
To Top

За „ископување“ биткоини годишно се трошат повеќе од 30 терават-часови

Компјутерите за „ископување“ биткоини годишно трошат 30,14 терават-часови, што е речиси еднакво со потрошувачката со 19 европски земји поединечно.

Потрошувачката на електрична енергија на мрежата компјутери што овозможуваат трансакција на дигиталната валута биткоин, може да се спореди со 60 земји во светот, во однос на нивната потрошувачка.

реклама

Секоја трансакција која достигнува 10.000 долари одзема околу околу 300 киловат-часови струја, објаснуваат експерти.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Наука

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.
%d bloggers like this: