//
Следи нѐ
To Top

ЗАБРАНЕТ ПРИСТАП: Пет локации на Земјата кои не смеете да ги посетите

На Земјата некои места нема да бидете во можност да ги посетите колку и да сте финансиски во можност.

Еве го списокот:

реклама

1. Остров Груинард

Причина за забрана за патување: тестирање биолошко оружје.

Британската Влада во 1942 година го купи шкотскиот остров Груинард за тестирање биолошко оружје особено за антракс. Поради експериментот антракс зарази цел остров и предизвика смрт на 95 отсто од неговото население.

Се до 80-тите години местото се сметаше за најсмртоносно на Земјата, а во 1986 година започнало чистењето.

ЗАБРАНЕТ ПРИСТАП: Пет локации на Земјата кои не смеете да ги посетите

2. Остров Суртсеј

Причини за забрана за патување: научни експерименти

Во 1963 година во водите околу Исланд проработе подводен вулкан и создаде нов остров.

Веднаш привлече внимание на голем број научници кои тие сакаа да го проучуваат. Од тогаш има забрана за посета на туристи.

ЗАБРАНЕТ ПРИСТАП: Пет локации на Земјата кои не смеете да ги посетите

3. Остров IIha da Queimada Grande

Причини за забрана за патување: отровни змии

IIha da Queimada Grande е остров со површина околу пола квадратни километри. На него се наоѓаат четири илјади отровни змии. Најотровна е златната змија (Bothrops insularis) чиј отров е пет пати посилен од другите отровници. Ако некој е каснат од змијата, настапува моментална смрт.

ЗАБРАНЕТ ПРИСТАП: Пет локации на Земјата кои не смеете да ги посетите

4. Остров Северен Сентинел

Причини за забрана за патување: опасни жители

Северен Сентинел се наоѓа во Бенгалскиот Залив и припаѓа на Индија. Но, таму никој не оди.

Таму живеат луѓе од Сентинели кои и понатаму живеат како во каменото време.

ЗАБРАНЕТ ПРИСТАП: Пет локации на Земјата кои не смеете да ги посетите

5. Големо светилиште  Исе

Причини за забрана за патување: религиозни причини

Големото светилиште Исе е шинтоистичко свето место во истоимениот јапонски град кое е посветено на божицата Amaterasu-omikami.

Заградено е со висока дрвена ограда. Можат да влезат само високо позиционирани свештеници и припадници на царското семејство.

ЗАБРАНЕТ ПРИСТАП: Пет локации на Земјата кои не смеете да ги посетите

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Магазин

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.
%d bloggers like this: