//
Следи нѐ
To Top

Зошто некогаш се будиме пред алармот?

Целодневниот ритам ги опфаќа сите хронобиолошки процеси кои се случуваат во нашиот организам во текот на 24 часа, што го подразбира и ритамот на спиење односно будноста.

Општо е познато дека доколку во исто време одите на спиење и секое утро станувате во исто време, телото стекнува таква навика.

реклама

Циклусот на спиење го регулираат и одредени протеини, а на нивото на будност влијаат и крвниот притисок и отчукувањата на срцето. Кога ќе се воспостави стандарден ритам во времето на спиење и будење, нивото на протеини во телото се зголемува кога ќе дојде време за алармот.

Количеството на протеини почнува да расте еден час пред будењето, што е причина зошто некогаш се будиме пред алармот.

Ако го преспиете алармот, значи дека не сте доволно наспани или дека не спиете редовно. Будењето во различно време може да го наруши и внатрешниот ритам.

Оние кои одат на спиење и се будат секогаш во исто време, тоа ќе го прават и за време на викендите, поради што ќе се чувствуваат и поодморно.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Занимливости

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.
%d bloggers like this: