//
Следи нѐ
To Top

Најголема пирамида на светот се наоѓа во јужно Мексико

Најголемата пирамида на светот не е Кеопсовата, туку Големата пирамида во градот Чолула во јужно Мексико, позата и како „планината направена од човек“.

Основата на ова древно ацтечко здание е дури четирипати поголема од онаа на Пирамидата во Гиза, а волуменот двојно поголем. Нејзината должина изнесува 450 метри, а таа е висока 66 метри.

реклама

Не е познато кој го изградил овој храм, но се проценува дека тоа се случило пред 2.300 години.

Древниот град е напуштен во 7-от или 8-от век. Шпанскиот освојувач Ернандо Кортез во 1519 година го зазел местото, но не ја забележал пирамидата, бидејќи материјалот од кој била изѕидана и мексиканската клима придонесле таа да биде обрасната со бујна вегетација.

На врвот на пирамидата пред 500 години е изградена и црква. Древното здание останало скриено за новата цивилизација се до 1910.

Најголема пирамида на светот се наоѓа во јужно Мексико

Истражувањата потоа открија дека во тоа место има вкупно шест пирамиди, изградени една врз друга, како и 400 гробови.

Денес пирамидата претставува најголем споменик што кога било е изграден од човекот и е многу популарна меѓу туристите.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Занимливости

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.
%d bloggers like this: