//
Следи нѐ
To Top

Мапа на која е прикажано во која земја колку се пие алкохол

Светската здравствена организација спроведе истражување за тоа во која земја најмногу се пие алкохол.

Резултатите од истражувањето покажаа дека во Белорусија најмногу се пие алкохол, односо дека во просек еден жител годишно пие по 17 литри алкохол.

реклама

Веднаш по Белорусија, на листата се нејзините соседи, жителите од Источна, но и од Цетрална Европа.

Што се однесува на Балканот, најмногу алкохол, 12,5 литри годишно, пијат Србите, а веднаш по нив се Хрватите.

Најмалку алкохол пијат Турците, односно во просек по два ипол литри.

Во Кина просекот е пет до 7,4 литри по човек годишно, во САД меѓу 7,5 и 9,9, а во Индија од 2,5 до 4,9 литри.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Занимливости

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.