//
Следи нѐ
To Top

Човек се обиде да го спречи, но роботот ја исполни својата цел (ВИДЕО)

Американската компанија „Бостон дајнамикс“  ја тестираше способноста на својот робот Спотмини да се прилагодува на условите и пречките додека отвора врата и минува низ неа.

Човекот, кој го доведе роботот до вратата, му ја покажа кваката и му даде комада „Напред!“. Роботот потоа самостојно продолжи да ги извршува останатите операции.

реклама

Камерата, која е сместена во роботската рака, ја лоцира положбата на кваката, додека камерата инсталирана во телото на роботот одредува дали вратата е отворена или не и управува со машината додека минува низ неа.

За движењата на роботот е задолжен софтвер, кој му овозможува да го усогласува неговото однесување во однос на пречките што можат да му се најдат на патот.

Способноста на роботот автоматски да одговори на сите пречки при извршувањето на задачите, како што е обидот да му се попречи и да се повлече назад во момент кога излегува низ вратата, е одраз на унапредувањето на неговата вкупна способност.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Видео

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.
%d bloggers like this: