//
Следи нѐ
To Top

ХУМАНА ТРАДИЦИЈА: Скопјани даруваат крв по повод празникот Голема Богородица

Општинската организација на Црвен крст – Центар во соработка со Институтот за трансфузиона медицина и оваа година по 16-ти пат ја реализираaт традиционалната крводарителска акција по повод празникот Голема Богородица.

Акцијата се одржува денес, од 9 до 17 часот во Домот на АРМ.

реклама

Инаку оваа крводарителска акција има долга традиција со голем одзив од страна на граѓаните на Скопје.

Валентина Колеска, секретар на општинската организација на Црвен крст – Центар потенцира дека веќе 16 години, околу 150 крводарители постојано се приклучуваат на акцијата. Има сѐ повеќе млади луѓе, првократни дарители.

– „Оваа акција веќе 15 години по ред покажува резултати на голема хуманост на граѓаните на град Скопје. Во 2003-та година, кога за првпат беше организирана, бројката на крводарители беше 146, додека како резултат на нејзината традиција и препознатливост, во 2017 година 210 граѓани ја покажаа својата хуманост со дарување на крв.“ – вели Колеска.

Целта на акцијата е да се обезбедат поголеми количини на крв во летниот период, заради можностите од недостаток на крв и крвни деривати.

Организаторите велат дека традицијата покажува резултати на голема хуманост на граѓаните на град Скопје. Вкупната бројка на реализирани крвни единици за овие 15 години е 3444 крводарувања, или во просек 230 крводарители по акција.

Колеска изразува надеж дека скопјани и сите посетители на главниот град ќе даруваат крв.

ПОВЕЌЕ ОД КАТЕГОРИЈАТА: Вести

реклама
error: Содржината е заштитена со авторски права.
%d bloggers like this: