fbpx
Поврзи се со нас
Маркетинг

Популарно.мк

Петар Пан држава

Колумни

Петар Пан држава

Маркетинг

Петар Пан држава

Речиси три децении на недозреаност, разлетаност, на игри без граници. Се играме Недојдија , оди си – дојди си, летај си – мижи си.

Животот се живее во декади, секоја има своја децениска смисла и различни развојни емотивни фази. Но некој едноставно останува во детството и во својата трета- четврта деценија без да го прифати некомфорниот , одговорниот, често и монотон живот на возрасните.

Вечното момче (puer eternus) или вечното девојче (puella eterna) , споредувани со Дизниевиот лик Петар Пан, живее во Земјата Недојдија во која никој не сака да порасне, сите се играат, забавуваат, летаат… Неодговорноста да се соочиш со сериозноста и проблематиката на животот е алиби за потребата на ,,вечното дете” во нас. Вечната потреба за младост е неодговорност и кон себе. Синдромот на Петар Пан го имаат егоцентриците и хедонистите, секоја работа за нив е здодевна и напорна, врзувањето со некого трае додека немаат непријатности со него, а животот го гледаат како игра. Постојано бараат копче за стимулација на задоволствата, нивнито ,,внатрешно дете” симулира игри. Емоционално зрела личност само повремено го користи своето ,,внатрешно дете” и умее да се забавува и мечтае во одредени примерни ситуации.

Комплексот на Петар Пан, одбивање зрело и одговорно да се влезе во светот на возрасните, за кој има наследен отпор и страв, не се лекува со летање и залетување. Бескрајните игри во Недојдија, борба со пирати, куки и крокодили, умислата дека правдата сама по себе ќе си дојде и ќе не запраши сите како волшебните магии на Sвончица, се нашата општествена неодговорност и политичка незрелост. Ние сме сѐ уште Петар Пан држава и одамна Sвончица ни sвони за тревога. Одsвонето ни е, се заигравме и го изигравме времето за зреење, му го оставивме на Капетан Кука и пиратите.

И КАДЕ ПЛОВИ ОВОЈ БРОД, плови или стои усидрен во место ?

Учениците ја обожаваат поради нејзината непосредност, пријателски однос и смисла за хумор. Професорката по македонски јазик во гимназијата „Корчагин“, Татјана Алексиќ е негувана дама која држи до себе.

Повеќе од Колумни

Маркетинг
ДО ВРВ
error: Содржината е заштитена со авторски права.