Поврзи се со нас
Маркетинг

Популарно.мк

Зелен чај – чудо на природата

Храна и пијалоци

Зелен чај – чудо на природата

Зелен чај – чудо на природата

Зелениот чај води потекло од Кина и Јапонија и за него се знае веќе неколку илјади години, судејќи според легендата за зелениот чај од 2750 г. п.н.е., а го има откриено кинескиот цар Шен Нунг.

Исто како белиот и црниот чај, и зелениот се добива од растението  Camellie sinensis, а трите чаеви се разликуваат по начинот на подготовка и обработката на лисјата – зелениот чај брзо после берењето се обработува со водена пареа (јапонска традиција) или се пржи во тава со што се спречуваат промените во лисјата поради оксидација (кинеска традиција).

Постоењето на одредени ензими како полифенол – оксидази, пептидази, алкохол – дехидрогенази ги предизвикува промените на протеините, масните киселини, аминокиселините и полифенолите кои ги одредуваат различните видови на чај, нивните лековити својства и различниот вкус, кој меѓудругото се одредува и со потеклото и начинот на одгледување на билката. После термичката обработка, листовите на зелениот чај се пресуваат и замотуваат во карактеристични форми со различна големина кои исто така делуваат на неговите карактеристики.

Зелениот чај содржи преку 300 состојки, од кои најпознатата е кофеинот со застапеност од 1-5%. Освен кофеин, зелениот чај содржи и ксантански алкалоиди (теофилин, теобромин, диметилксантин, ксантин, аденин), полифеноли кои ги има од 5 до 27%, витамини од групата Б и аскорбинска киселина, етерично масло, протеини, хлорофил, органски киселини, аминокиселини и други. Една шолја чај содржи околу 50-100 мг кофеин и 300-400 мг полифеноли кои го обезбедуваат антиоксидантското дејство на чајот.

Чајот делува на зголемување на активноста на ензимите и детоксикациските процеси во тенкото црево, џигерот и белите дробови и го спречува делувањето на ензимот урокиназа кој ги храни канцерогените клетки. Превенцијата на појава на канцерогените клетки се постигнува преку стопирање на настанокот на нитрозамин, што особено се случува ако зелениот чај се конзумира заедно со храната.

Голем број на истражувања потврдиле дека зелениот чај помага во спречувањето на појавата на рак на белите дробови, гастроинтестиналниот тракт и на оние ракови кои зависат од естрогени, како ракот на дојката. Исто така, чајот делува на атеросклероза, висок холестерол, високо ниво на триглицериди, а го зајакнува и целокупниот имунитет на човечкиот организам.

Како негативен ефект на зелениот чај се наведува единствено преголемата количина на кофеин кој делува на нервниот систем и може да предизвика анксиозност и несоница, особено ако се конзумираат повеќе од две шолји зелен чај дневно. Ноедамнешните истражувања особено ја истакнуваат вредноста на Л-теанинот кој ја зголемува способноста за учење, ја подобрува концентрацијата, ги смирува нервите, го намалува крвниот притисок, ги ублажува симптомите на ПМС, а освен тоа, ги ублажува и негативните последици од кофеинот.

Теанинот исто така делува и на зголемување на нивото на допамин во мозокот, што предизвикува чувство на задоволство, на цревната микрофлора преку уништување на несаканите бактерии, на намалување на појавата на забен каменец и крварења на непцата, помага при претерано изложување на сонце, кај главоболки и во превенција на болестите на срцето и крвните жили.

Најголем ефект зелениот чај има ако е подготвен на тој начин што една кафена лажичка чај се прелива со 200 мл зовриена вода која е оладена до 70 степени целзиусови. Откако ќе се прелие, чајот треба да се остави да отстои помеѓу две и пет минути, а потоа да се испие незасладен, бидејќи во спротивно му се намалуваат лековитите својства.

Зелениот чај содржи кофеин и консумирањето во поголеми количини може да предизвика проблеми со спиењето. Ако досега не сте пиеле зелен чај, најдобро е да започнете со една чаша дневно.

Најдобро е да се консумира до 4-5 чаши дневно, иако кинезите и многу експерти советуваат дека е корисно да се пијат и 10 чаши дневно.

Канцер

Во почетокот на оваа година, истражување во Калифорнија го докажало позитивниот ефект на зелениот чај и во заштитата од рак на белите дробови. Консумацијата на барем една чаша зелен чај дневно го намалува ризикот од појава на рак на белите дробови дури за 5 пати. Зелен чај помага во заштитата од рак на стомакот, хранопроводот, простатата и панкреасот. Јапонско истражување покажало дека жените кои пијат повеќе зелен чај пред и по операција од рак на дојка го намалуваат ризикот од повторна појава на болеста.

Срцеви заболувања

Редовното консумирање на зелен чај го намалува ризикот од срцев удар и атеросклероза. Исто така, овозможува полесно и побрзо закрепнување на пациентите кои доживеале срцев удар.

Стареење

Антиоксидансите во зелениот чај ја штити кожата од штетните ефекти на слободните радикали, кои предизвикуваат брчки и стареење на кожата. Зелениот чај, исто така, им помага за борба против рак на кожата.Зелениот чај содржи антиоксидант, познат како полифенол, кои се борат против слободните радикали.Кој помага при борбата против стареењето и ја промовира долговечноста.

Артритис и коски

Зелениот чај може да помогне во спречување и намалување на ризикот од ревматски артритис. Зелениот чај има корист за вашето здравје,и ја заштитува ‘рскавицата со блокирање на ензимот која ја  уништува’ рскавицата.

Холестерол

Зелениот чај може да помогне во намалување на нивото на холестерол во крвта. Тоа исто така го подобрува односот помеѓу добриот холестерол и  лошиот холестерол, со намалување на нивото на лошиот холестерол.

Дијабетес

Зелениот чај ги подобрува  липидниот и гликозниот метаболизам, го спречува наглото зголемувања на нивото на шеќерот во крвта.

Паркинсовата болест и Алцхајмеровата болест

Антиоксидансите во зелениот чај помагаат во спречување против оштетување на клетките во мозокот, што би можело да предизвикаат Паркинсонова болест. Луѓето кој пијат зелен чај ја намалуваат веројатноста да заболат од Паркинсоновата болест.Зелениот чај помага при за подобрување на својата меморија. И покрај тоа што нема лек за Алцхајмерова болест, зелениот чај помага при забавување на  процесот кој ослободува ацетилхолин во мозокот, што доведува до Алцхајмеровата болест.

Црн дроб

Зелениот чај помага во спречување на трансплантација на слабост кај луѓето со инсуфициенција на црниот дроб. Истражувањата покажаа дека зелениот чај го уништува штетните слободни радикали во замастениот џигер.

Висок крвен притисок

Зелениот чај помага при спречувањето на високиот крвен притисок. Пиењето зелен чај помага да се задржи  нивото на нискиот крвен притисок од од репресијата на ангиотензин, што доведува до висок крвен притисок.

Труење со храна

Антиоксидантот катечин које пронајден  во зелениот чај може да убие бактерија која предизвикува труење со храна и убива отрови произведени од страна на тие бактерии.

Шеќер во крвта

Шеќерот во крвта има тенденција да се зголемува со текот на самото стареење, но полифенолите и полисахаридите во зелениот чај ни помоагаат при намалување на шеќерите во крвта.

Настинка и грип

Зелениот чај го спречува добивањето на настинка или грип. Витаминот Ц во зелениот чај ви помага при борбата против  грип и настинка.

Астма

Теофилинот во зелениот чај ги опушта мускулите на кој се зацврстени бронхите, и ја намалува тежинатаа на астмата.

Ушни инфекции

Зелениот чај помага при инфекција на ушните проблем. За природен чистење на увото, натопете памук  со зелен чај и исчиустете ушето од инфекција.

Расипување на забите

Зелениот чај ги уништува бактериите и вирусите кои предизвикуваат многу стоматолошки заболувања на забите. Исто така, го забавува растот на бактерии што води до лош здив.

Алергии

EGCG (Epigallocatechin gallate) кој е пронајден  во зелениот чај ги олеснува алергиите. Значи, доколку имате алергиа, навистина треба да размислѕвате  за пиење зелен чај.

ХИВ

Научниците во Јапонија откриле дека EGCG (Epigallocatechin Gallate) во зелениот чај може да го запре ХИВ од врзување со здрави имунолошки клетки. Што ова значи дека зелениот чај може да помогне да се запре ширењето на ХИВ вирусот.

Главниот и одговорен уредник на веб порталот Популарно.мк. Ѓорги е перспективен новинар кој со својата креативност и талент го направи Популарно.мк дел од водечките информативни сајтови во Македонија. Во исто време е регионален известувач за CNN од Македонија и главен на продукцијата GPTM Production.

Повеќе од Храна и пијалоци

Маркетинг

Трендинг

Маркетинг
Маркетинг
ДО ВРВ
error: Содржината е заштитена со авторски права.